Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 134 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Μ.Κ.Ο. «ΕΛΙΞ»

Γράφει η Ελένη Πισιμίση

Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.

 

Η «ΕΛΙΞ» (πρώην ΠΕΕΠ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον) ιδρύθηκε το 1987 ύστερα από ατομική πρωτοβουλία της κας Ελένης Γαζή, σημερινή πρόεδρος του Δ.Σ. της οργάνωσης. Η συμμετοχή της σε ένα διεθνές πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στην Ισπανία αποτέλεσε κίνητρο για την ίδρυση της οργάνωσης ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν μία παρόμοια εμπειρία, με στόχο την ευρύτερη προώθηση της εθελοντικής προσφοράς.

Το 2007, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΛΙΞ» - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας συμπλήρωσε 20 χρόνια ενεργής συμμετοχής με δράσεις, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις 11 Μαΐου του ίδιου, στα πλαίσια του εορτασμού αυτού, η οργάνωση Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον - Π.Ε.Ε.Π. απέκτησε το νέο της όνομα, «ΕΛΙΞ», καθώς και την καινούρια εταιρική της ταυτότητα. Το νέο όνομα και η ανάπτυξη νέων δράσεων αποτελούν μέρος μιας εξέλιξη που διατηρεί ως βασικός στόχος τη συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και την εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά.

Από την ίδρυση της οργάνωσης το 1987, μέχρι και σήμερα, διοργανώθηκαν περισσότερα από 300 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε 104 περιοχές της Ελλάδας, στα οποία συμμετείχαν 4.665 νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πάνω από 1.585 νέοι από την Ελλάδα εργάστηκαν εθελοντικά σε προγράμματα στο εξωτερικό.

 

Αποστολή

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΛΙΞ» καλλιεργεί, από το 1987, την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά. Βασικός της στόχος είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου καθώς και στην εξέλιξή του ως πολίτης του κόσμου μέσω της ενεργής συμμετοχής του στα κοινά.

Για την πραγματοποίηση των δράσεών της, η οργάνωση συνεργάζεται με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κρατικούς Φορείς, εταιρείες, Ιδρύματα καθώς και με τοπικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Η «ΕΛΙΞ» αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου “Alliance of European Voluntary Service Organizations, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Δικτύου Εθελοντισμός και Περιβάλλον.

Πραγματοποιεί διεθνείς εθελοντικές δράσεις, ή αλλιώς προγράμματα εθελοντικής εργασίας (workcamps), μικρής, μέσης και μεγάλης διάρκειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.

Προσφέροντας εθελοντική εργασία, δε συμβάλει κανείς απλώς στο να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Έρχεται σε επαφή με τοπικές κοινωνίες διαφόρων χωρών, γνωρίζει νέους τόπους και τρόπους ζωής και μαθαίνει τεχνικές προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης παραδοσιακών κτισμάτων, σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο που σέβεται τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για ένα Δήμο ή ένα φορέα, η υλοποίηση ενός προγράμματος εθελοντικής εργασίας εκτός από τα άμεσα, απτά και μετρήσιμα οφέλη που προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες ως αποτέλεσμα της εργασίας των εθελοντών, δίνουν στους κατοίκους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με νέους από άλλες χώρες, να μοιραστούν μαζί τους τα έθιμα και τις συνήθειές τους και να εξοικειωθούν με το θεσμό της εθελοντικής προσφοράς.

Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας πραγματοποιούνται όλη τη χρονιά, κυρίως όμως το καλοκαίρι. Κάθε πρόγραμμα φιλοξενεί 15-20 εθελοντές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται 5 μέρες τη βδομάδα για 6 ώρες τη μέρα. Υπεύθυνοι για το συντονισμό τους είναι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι ομαδάρχες.

Μία από τις προϋποθέσεις είναι η δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά, εκτός κι εάν αναφέρεται διαφορετική γλώσσα. Μαζί με την αίτησή του, ο κάθε ενδιαφερόμενος καταβάλει ένα ποσό συμμετοχής που διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα. Καλύπτει ο ίδιος τις ταξιδιωτικές του δαπάνες, ενώ η οργάνωση του παρέχει διαμονή, διατροφή και ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ οργανώνονται ειδικά προγράμματα για εφήβους, οικογένειες, συνταξιούχους ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Δραστηριότητες

 1. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εργασίες σε προστατευόμενες περιοχές, χάραξη, οριοθέτηση και σηματοδότηση μονοπατιών, ξυλοκατασκευές, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμός βλάστησης.
 2. Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, εργασίες σε παραδοσιακά κτίσματα, αποκατάσταση τοιχοποιίας, λιθόστρωτα και ξερολιθιές, επιμέλεια και συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων, εργασίες σε πολιτιστικά κέντρα.
 3. Κοινωνική προσφορά, απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα, εργασίες σε σχολεία και παιδικές χαρές, στήριξη ατόμων με αναπηρία.
 4. Προώθηση του πολιτισμού συμμετοχή σε φεστιβάλ, τοπικές εορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ερευνητικές ομάδες.
 5. Για τις δραστηριότητες των ομάδων, τόσο στη διαβίωση όσο και στην εργασία, υπεύθυνοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι συντονιστές της οργάνωσης.

Ορισμένοι τρόποι δράσεων της «ΕΛΙΞ»

 1. Διοργάνωση και συντονισμός διεθνών προγραμμάτων εργασίας στη Ελλάδα, διάρκειας 2 εβδομάδων.
 2. Διοργάνωση και συντονισμός μονοήμερων ή διήμερων δράσεων εθελοντισμού σε εθνικό επίπεδο.
 3. Αποστολή Ελλήνων εθελοντών σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό, διάρκειας δύο εβδομάδων, μέσω της συνεργασίας του διεθνούς δικτύου οργανώσεων Alliance of European Voluntary Service Organizations.
 4. Προσέλκυση και υποδοχή ξένων εθελοντών σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας που γίνονται σε συνεργασία με ελληνικούς οργανισμούς, ιδρύματα και κρατικούς φορείς που παράγουν κοινωνικό έργο, για διάστημα 6-12 μηνών (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία).
 5. Αποστολή Ελλήνων εθελοντών σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στην Ευρώπη για διάστημα 6-12 μηνών.
 6. Διοργάνωση και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα τον συντονισμό διεθνών ομάδων εθελοντών, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, κ.ά.
 7. Διοργάνωση και συμμετοχή σε δράσεις στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» (Ανταλλαγές Νέων, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, Υποστηρικτικά μέσα), «EQUAL», «LEONARDO», «GRUNDTVIG», με σκοπό την συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την προώθηση και την πιστοποίηση της εθελοντικής εργασίας.

Την εποχή αυτή η «Έλιξ», εκτός των παραπάνω δράσεων, ξεκινά ένα πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στην Περιφέρεια Αττικής, (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής), στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Συμπράττων φορέας είναι η Περιφέρεια Αττικής. Το πρόγραμμα θα ισχύσει για πέντε μήνες και θα απασχοληθούν εκατό ωφελούμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Τα καθήκοντα των ωφελουμένων θα σχετίζονται με αναδασώσεις, δενδροφυτεύσεις, ποτίσματα, στήριξη και περιποίηση δένδρων καθώς και με την αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος, προστασία βιοποικιλότητας, αποψιλώσεις και καθαρισμό δασών, μονοπατιών και δρόμων, καθαρισμούς ακτών, βάρδιες προφύλαξης και συντήρηση δημόσιων χώρων και κτιρίων.

 

Με τον τρόπο αυτό η «Έλιξ» συμβάλλει στην προσπάθεια ανακούφισης των ανέργων της Περιφέρειας Αττικής, δίνεται η δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στους ωφελούμενους και συγχρόνως αξιοποιεί ανθρώπινο δυναμικό αναδεικνύοντας, ομορφαίνοντας και προστατεύοντας το φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.elix.org.gr

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής