Ποιοι Είμαστε

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 επισκέπτες και κανένα μέλος

Newsletter

Γραφτείτε για τα νέα της οίκοpress.

Γίνε μέλος στο Facebook!

 

 ΑΜΚΕ Ερύμανθος

 Κοινωφελής Ερύμανθος Αθήνα

 Δημοσιογραφία Πολιτών

 Βιολογικά Προϊόντα

 Καταναλωτική Συνείδηση

 Οικοενέργεια

Ακολουθήστε μας στο Twitter...

Oικοενέργεια και Υδάτινοι Πόροι

 Η περιβαλλοντολόγος Όλγα Υψηλάντη αφηγείται την εμπειρία της και την δραστηριότητα της ως συντάκτρια στην εφημερίδα οίκοpress, στο πλαίσιο του κοινωφελούς προγράμματος εργασίας και των προσπαθειών της να εκλαϊκεύσει πληροφορίες για την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας και της οικολογικής διαχείρισης του νερού.

 

Ε.Κ.: Είσαι Επιστήμονας της Θάλασσας με γνωστικό αντικείμενο τo Περιβάλλον - Ιχθυολογία και είχες την ευκαιρία να εργαστείς ως συντάκτρια στην εφημερίδα οίκοpress, διανύοντας τον τέταρτο μήνα της πρακτικής σου εξάσκησης. Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία και πως σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις;

Ο.Υ:

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ στην εφημερίδα οικοpress και αποτελέσω μέρος αυτής της προσπάθειας!

Με μερικές λέξεις μπορώ να πω τι αποκόμισα από αυτή την δουλεία…

Εμπειρίες, Εφόδια, Γνώση, Ομαδικότητα!!!

Έμαθα να συνεργάζομαι και να λειτουργώ σε μια ομάδα με αξιόλογους ανθρώπους και μέσα από αυτή την συλλογικότητα να βλέπω να γίνεται πράξη η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Μου δόθηκε η ευκαιρία και καταπιάστηκα με πολλά θέματα πέρα από την συγγραφή των άρθρων μου και συνειδητοποίησα πόσα εφόδια πόσες δυνατότητες μου παρείχαν για την συνέχεια μου και το βασικότερο, την εξέλιξη μου. Πιστεύω πλέον, ότι υπάρχει μέλλον και ότι με την κατάλληλη αναζήτηση στις κατάλληλες θέσεις εργασίας θα βρω μια μόνιμή δουλεία.

Η προϋπηρεσία μου στην οίκοpress είναι σημαντική!

 

Ε.Κ.: Ποια ήταν η θεματολογία που ανέπτυξες και δημοσίευσες μέσα από τα άρθρα σου;

Ο.Υ: Τα θέματα που έχω αναπτύξει στην μέχρι τώρα πορεία μου στην εφημερίδα, αφορούν το περιβάλλον και τους τρόπους διαχείρισης του. Συγκεκριμένα έγινε μια αναφορά στα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και πως τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής.

Στην αρχή του 5μήνου ξεκίνησα δειλά-δειλά με αυτό που πήρα ως βασικό εφόδιο από το πανεπιστήμιο Αιγαίου, την εξειδίκευση μου στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και των θαλάσσιων ερευνών. Ένα από αυτά που θεώρησα σημαντικό για να συνεχίσω, ήταν το θέμα της ανακύκλωσης και εστίασα στο τι πραγματικά γνωρίζει ο κόσμος και πως μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν.

Στον τρίτο μήνα της πρακτικής μου εξάσκησης, έχοντας αποκτήσει μια μικρή εμπειρία από τον «κόσμο της εφημερίδας» έκανα αναφορά στις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής. Άρχισα να ενημερώνομαι για αυτές και με την σειρά μου προσπαθώ να ενημερώνω αμερόληπτα και εκλαϊκευμένα το αναγνωστικό κοινό διότι το έργο της παραμένει στην αφάνεια λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Καταπιάστηκα, με όλες τις δράσεις που έχει υλοποιήσει και σκοπεύει να υλοποιήσει για το περιβάλλον πιστεύοντας ότι αποτελεί βασικό αρωγό για την ανάπτυξη της χώρας.

Φτάνοντας στο τέλος της εργασίας μου, συνεχίζω να διαδίδω χρηστικές πληροφορίες με θέματα που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας κάτι που είναι επίκαιρο και απαραίτητο στις μέρες μας τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τις «τσέπες» των αναγνωστών.

 

Ε.Κ.: Πως νιώθεις ως συμμέτοχος συντελεστής μιας ομάδας η οποία έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση ζητημάτων επικοινωνίας και χρηστικής ενημέρωσης;

Ο.Υ.: Νιώθω αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας, αφενός στο ότι μπόρεσα να λειτουργήσω σε μια ομάδα αφετέρου ότι μπόρεσα διαχειριστώ ζητήματα επικοινωνίας και χρηστικής ενημέρωσης για τα όποια παρατήρησα ότι οι αναγνώστες δεν είχαν πλήρη ενημέρωση. Για την ακρίβεια, με τα θέματα που ασχολήθηκα προσπάθησα να ενημερώσω όσο τον δυνατόν περισσότερο το κοινό με θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος. Η χρηστική ενημέρωση ήταν αυτό που έλειπε από τους αναγνώστες, το διαπιστώνουμε άλλωστε και από τη μεγάλη επισκεψιμότητα του άρθρου σου Λένα, που αφορούσε τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την προστασία του Περιβάλλοντος στον Αστικό χώρο της Αθήνας.

Ε.Κ.: Πριν από την παρούσα εργασία ποια ήταν η επαγγελματική σου κατάσταση; Είχες κάποια δραστηριότητα; Νιώθεις αδικημένη από τις συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας για τους πτυχιούχους και νέους επιστήμονες;

Ο.Υ.: Ήμουν άνεργη για ένα περίπου χρόνο! Η κατάσταση ήταν δραματική, διότι δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ήμουν άνεργη σύμφωνα με το αντικείμενο με το οποίο σπούδασα, αλλά δεν μπορούσα να βρω οποιαδήποτε δουλειά! Μέτα από πολλή προσπάθεια για εύρεση εργασίας κατέληξα να δουλεύω για λίγες ώρες ευτυχώς, στο να παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού. Ασφαλώς και νιώθω αδικημένη από την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, όπως οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία μου. Λόγω της σαθρότητας του πολιτικού συστήματος αλλά και της έλλειψης αξιοκρατίας, νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι και με όρεξη για δουλεία βρίσκονται στα αζήτητα. Πιστεύω, ότι η νέοι αυτής της χώρας αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας και αντί να αξιοποιούνται, καταλήγουν σε εφήμερες δουλειές με σκοπό την επιβίωση τους.

Ε.Κ.: Υπάρχει μια φράση που λέει ό,τι η δική σας γενιά είναι μια χαμένη γενιά, μέσα στην μετριότητα του συστήματος, που κυριάρχησαν οι φούσκες στην οικονομία, η κλεπτοκρατία, η διαφθορά και εν πολλοίς η αναξιοκρατία. Πώς θα ήθελες να σχολιάσεις εσύ αυτή την εκτίμηση;

Ο.Υ.: Πιστεύω ότι είμαστε η γένια όπως το νόμισμα με τις 2 όψεις. Με αυτή την φράση θέλω να πω, ότι από την μια πλευρά είμαστε η άτυχη γένια, με μια πληθώρα πτυχίων και γνώσεων και από την άλλη πλευρά, μια γένια που μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χεριά της και να κάνει κάτι για να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο. Προσωπικά πιστεύω, ότι όσο αισιόδοξη και αν είμαι και να θέλω να εργαστώ αλλά και να προσφέρω σε αυτή την χώρα, η διαφθορά και η κλεπτοκρατία που επικρατεί στην Ελλάδα, θα μας οδηγήσει να σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα και να προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Ε.Κ.: Η εργασία σου στην ηλεκτρονική εφημερίδα σε κάνει να νιώθεις μια ειδική συντάκτρια στη θεματική που έχεις αναλάβει ή αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις σε ένα έντυπο δημοσιογραφίας πολιτών, όπως αυτό τουλάχιστον παρουσιάστηκε τελευταία στην εκδήλωση στο Hilton;

Ο.Υ.: Μπορώ να πω ότι συμβαίνουν και τα δύο. Ξεκίνησα να γράφω στην εφημερίδα, έχοντας ως μόνο εφόδιο τις γνώσεις μου από το Πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα επιστημονική και καθόλου εκλαϊκευμένη. Περνώντας ο καιρός έχοντας στο πλευρό μου σημαντικούς και καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο, μου μεταλαμπάδευσαν πώς να μεταδίδω τις γνώσεις μου στο αναγνώστες, δίνοντας τους τις πληροφορίες εκλαϊκευμένα, ώστε να είναι για αυτούς κατανοητές και εύπεπτες. Λειτουργώντας λοιπόν με αυτόν το οδηγό σα χάρτη, άρχισα να παίρνω και εγώ μέρος σε μια μικρή δημοσιογραφία πολιτών, γιατί συνειδητοποίησα ότι είμαι και εγώ μέρος του αναγνωστικού κοινού και με αφορούν τα ίδια θέματα και ίδιοι προβληματισμοί.

Αναζητήστε στην Οίκοpress

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Επισκεφθείτε επίσης

 

bio trikala logo

ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Social Activism

paratiritiriokp

solon

Ερύμανθος Κοινωφελής Εργασία

edo-mko

Επισκεφθείτε τα Blog Μας

TheBlogIconBlogger 

Πανελλήνιο Παρατηρητήριο

Βασίλης Τακτικός – Συγγράμματα για την Κοινωνική Οικονομία

Δημοσιογραφία Πολιτών

Συμμετοχική Δημοκρατία

Η Επανάσταση των Social Media

Πράσινες Πόλεις

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον

Διαδραστική Παιδεία μέσω της Τέχνης

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Social Activism in the World

Κοινωνική Οικονομία

 

Συμπράττων φορέας

Περιφέρεια Αττικής